Większość witamin, także witamina C nie jest wytwarzana przez nasz organizm. Oznacza to, że musimy dostarczyć ja raz z pokarmem.

Na pewno dobrze wiesz, że dużo witaminy C jest w cytrynie, ale czy najwięcej?
Przedstawię Ci kilka produktów, które także posiadają dużo witaminy C – a często nawet więcej niż cytryna.
Na pewno dobrze wiesz, że dużo witaminy C jest w cytrynie, ale czy najwięcej?
Przedstawię Ci kilka produktów, które także posiadają dużo witaminy C – a często nawet więcej niż cytryna.
- Cytryna – 50mg
- Natka pietruszki – 170mg
- Brukselka – 85mg
- Brokuł – 89mg
- Papryka – Najwięcej znajdziemy jej w papryce żółtej (ok. 180 mg), nieco mniej w czerwonej (ok, 127 mg), a najmniej w zielonej (ok. 80 mg)
- Jarmuż – 120mg
*Wartości są przybliżone i podane na 100g produktu.
Oczywiście wszystkie wymienione wyżej produkty są również doskonałym źródłem innych witamin.
Mam nadzieję, że jeśli nie lubiliście któregoś z wymienionych wyżej produktów, spróbujecie się do niego przekonać chociaż w aspekcie zdrowotnym.
Smacznego! 🙂